Hogyan válasszak festéket a modellhez?

A modellek nagy része nem tartalmaz festéket, hacsak a weblapon feltüntetett információ mást nem mond.

A megfelelő festékek listáját a modell útmutatója tartalmazza.
Hogyan jussak hozzá az útmutatóhoz ha még nem vásároltam meg a modellt?
Honlapunkon majdnem mindegyik modellnél megtalálható az útmutató nagy felbontású képe.

A fő színek általában az útmutató végén egy külön rajzon kerülnek bemutatásra, mely az egész modellt és annak festését is bemutatja.
Gyakran több festési változat közül lehet választani, jó előre eldönteni, hogy melyiket szeretnénk követni, így elkerülhető a felesleges festékvásárlás.
Az apró részletekhez szükséges festékek a modell építésének lépéseit bemutató képeken van feltüntetve.
A gyártók nagy része az útmutató elején vagy hátulján feltünteti a szükséges színek gyűjteményét, ami ugyan megkönnyíti a dolgunkat, de ennek ellenére ajánljuk az egész útmutató áttekintését. Gyakran előfordul, hogy az adott szín csak egy a modell belsejében eldugott és egyébként sem látható alkatrész lefestéséhez szükséges.
Ha szeretnénk a modellt nagyon alaposan elkészíteni és az útmutatóban feltüntetett mindegyik festéket megvásárolni, könnyen előfordulhat, hogy az áruk jelentősen meghaladhatja a modell árát, így érdemes elgondolkodni azon, hogy elegendő-e a főbb színeket, mindegyik színt vagy csak kiválasztott színeket megvásárolni. Sokat lehet ezzel spórolni.

A leggyakrabban vásárolt festékek közé sorolható a Humbroll, Tamiya, Revell, Pactra, Mr Hobby. (szubjektív véleményünk szerint az utóbbi gyártó festékei a legjobbak)

Ha nem rendelkezel festékszóróval, a nagyobb felületek festéséhez ajánlott spray használata.
A hatás határozottan jobb lesz. Ecsettel nagyobb felületen gyakorlatilag lehetetlen a vonásmentes festés.

Festékszórós festés közben ne feledkezzünk meg a hígítóról. A legjobb az adott festékhez ajánlott hígítót használni, mivel nem mindegyik illik mindegyik festékhez.

Vissza